Hold deg til investeringstrategien din!

/

December 2, 2023

Kjære stackere,

Idag vil jeg dele noe personlig med dere – en liten historie om mine investeringer og hvor viktig det er å holde fast ved strategien sin, selv når situasjonen gjør at det blir litt ekstra arbeid. Ellers kan man tape mye penger...

Her er greien: Da Sbanken skulle stenge i oktober, måtte jeg finne et nytt sted for investeringene i min Holding (et AS hvor jeg tidligere har eid aksjer i Pareto og nå i Stack). Da vi endelig lanserte Stack for bedrift, så var det jo da naturlig å sette alt over i Stack (ettersom jeg er gründer og daglig leder i Stack).

Men i overgangen tok jeg en litt lat beslutning. Jeg dyttet alle pengene mine rett inn i High Yield (høyrentefond), selv om dette er penger som skal være pensjonen min. Det var ganske dårlige ordninger for det i Pareto og i Stack, så jeg må faktisk spare litt ekstra til mine eldre dager. Jeg bruker da holdingen min til dette, så slipper jeg å skatte av det utbytte jeg mottok den gangen da jeg var i Pareto. Siden horisonten min er så lang, så er min strategi er å satse på mer risikofylte aksjer og aksjefond i akkurat dette selskapet– du vet, de spennende greiene som startups, eiendom, smallcap, teknologi, samt noe norske og globale indeksfond.

Så hvorfor kjøpte jeg meg ned i risiko til high yield (høyrentefond) plutselig? For det første så var det latskap. Jeg ville bare få pengene over, også hadde vi ikke det ene fondet og jeg måtte finne et alternativ, også tok den menneskelige psykologien meg. Det har gått mye nedover med eiendom og smallcap i det siste. Det er urolige tider i aksjemarkedet, kanskje best risikojustert avkastning er i high yield? Jaja, jeg justerer tilbake en gang før jul, tenkte jeg.  Det kan jo ikke skade? (For øvrig imot mine egne råd: jeg har jo tidligere poengtert hvor dumt det er å velge lavere risiko når man først har tapt litt penger i et høyrisiko fond - da er man nesten garantert å ikke klare å tjene inn igjen tapene. Lavere risiko svinger også mindre oppover når det svinger den veien!)

Der tok jeg feil, gitt. November var selvfølgelig en knallmåned for fond. En av de beste gjennom tidene (legrinesmiley). I løpet av perioden jeg var ute av markedet (10.10), så hadde min aksjeportefølje tjent 18 500kr om jeg hadde valgt samme eller tilsvarende fond som jeg hadde i Sbanken bedrift. Istedet har porteføljen min gått opp bare 5 000kr. Det er et tap på 13 500kr på bare en kort periode - helt unødvendig! Spesielt var det eiendom som hadde gått som en kule (20% i perioden!), og det var der jeg var mest skeptisk.

Dette lærte meg en viktig lekse: Ikke avvik fra strategien din - selv for korte perioder. Mye av meravkastningen skjer over korte perioder, så du risikerer å ødelegge hele avkastningen ved å gå inn og ut. Det hadde tatt meg 10 minutter ekstra å bare få de over i riktig fond med en gang...du klarer ikke time markedet, så du tjener ikke noe på det uansett. Punktum. Jeg vet jo egentlig dette, men man må tydeligvis gjenta det både for seg selv og andre titt og ofte.

Basert på min erfaring, her er noen tips:

  1. Vet du hva strategien din er? Ta en rask avsjekk en gang i året om risikoen fortsatt passer med din tidshorisont, dine ønsker og behov. hvis ja, stick with it!
  2. Ikke hopp på impulskjøp: Selv når du er midt i store endringer (som å bytte bank/investeringsplattform), stol på din originale investeringsplan. Ikke bytt bare fordi f.eks. er fond ble utløst i cash (da må du finne et tilsvarende alternativ) og noe annet trender for øyeblikket
  3. Langsiktighet er alt (ihvertfall når det gjelder pensjon): Husk at investeringer er et maraton, ikke en sprint. Ikke la små endringer vippe deg av pinnen.

Etter denne bommen justerte jeg tilbake til min originale strategi. Jeg hadde nok vært bedre tjent med å ikke gjøre noen ting, heller enn å kjøpe meg over i High yield. Dessverre var jeg tvunget til å gjøre noe (DNB hadde ikke alle fondene så de ville solgt to av dem uansett), og da tok psykologien meg. Jeg hadde hatt 10 minutter, om jeg hadde prioritert det. Og det hadde jeg tjent 13 500kr på.

Så til alle dere med investeringer der ute, eller som tenker å investere fremover: hold på strategien din. Det er den beste måten å sikre at investeringene dine er i tråd med målene deres på lang sikt.

God første søndag i advent<3

Stack-hilsener fra Madeleine

PS! Fondene jeg har nå finner du på Bjørnestad Foundation AS sin profil

Bildet er laget med Chat GPT 4 Dall-E

we_stack_container
OM OSS

Vi er Stack by me

Hei, Madeleine og Christine her. Vi er på et oppdrag for å demokratisere finans og gjøre investering mer tilgjengelig og morsomt for alle, spesielt kvinner. Bli med i fellesskapet vårt og la oss omforme fremtidens økonomi sammen.

Bli med i fellesskapetla pengene dine starte å vokse

Hos oss kan du ta kurs i investering, følge venner og investere sammen

stack_norweign

Made in Norway

Regulert og overvåket av Finanstilsynet og Medlem av Verdipapirforetakenes sikringsfond

stack_norweign

Om fondene

Alle fond på vår plattform er nøye utvalgt, og er fra respekterte fondshus som vi kjenner. Fondet du velger å investere i mottar bestillingen din og investerer stort sett pengene dine på regulerte børser.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services.